Aandacht voor PE

Er bestaat duidelijk behoefte aan meer bewustwording over premature ejaculatie (PE), aangezien talloze patiënten en stellen hier in stilte onder lijden.

Het idee achter de internationale campagne “Not just a moment" is ontstaan naar aanleiding van dit simpele feit.

Premature ejaculatie (PE) is de meest voorkomende seksuele stoornis bij mannen onder de 60. Eén op de vijf mannen geven aan last te hebben van PE (volgens de definitie in de DSM-IV), maar het is een van de meest ondergediagnosticeerde en onderbehandelde stoornissen bij mannen.
Miljoenen mannen en hun sekspartners hebben te kampen met dit probleem en ondervinden de moeilijkheden die dit voor hun seksleven en relatie betekent. Vaak schamen zij zich of hebben ze last van gêne of stress, omdat ze voelen dat ze geen controle over de situatie hebben en niet weten hoe ze hier mee om moeten gaan. In plaats van professionele hulp of medische zorg te zoeken vermijden ze de artsenpraktijk en negeren ze het probleem of gaan op zoek naar onprofessionele hulp in seksshops.

Als iemand niet weet dat PE een behandelbare medische aandoening is, is de kans klein dat hij of zij de hulp van een arts zal inroepen. Daardoor lopen veel mannen met PE de kans op een beter seksleven mis en moeten ze de gezonde en bevredigende relatie die zij verdienen ontberen.

We weten momenteel veel meer over PE dan tien jaar geleden. Er zijn middelen en oplossingen bedacht om de kwaliteit van het seksleven van een stel waarvan de man PE heeft aanzienlijk te verbeteren. Veel artsen – hoewel niet alle – zijn veel beter bekend met de behoeften van PE-patiënten. We weten meer over hun problematiek en zijn ons bewust van hun behoeften. Daarnaast kunnen we ze een behandeling op maat aanbieden, wat heel gunstig is.

Er is nog steeds veel behoefte aan meer bewustwording met betrekking tot de gevolgen van PE voor de kwaliteit van leven en relatie van patiënten en stellen. Uit representatief onderzoek is gebleken dat slechts 9% van de mannen met PE een arts bezoekt en om medische hulp vraagt. Deze ontluisterende cijfers wijzen erop dat momenteel nog veel te veel mannen en stellen ervan overtuigd zijn dat PE geen medische aandoening is of dat hiervoor geen goede behandeling bestaat.

Zowel de medische wereld als het maatschappelijke debat moeten erop gericht zijn om hen te stimuleren om professionele hulp te zoeken.
Dat is precies wat de internationale campagne Not just a moment” wil bereiken, door zo veel mogelijk mannen met PE en hun partners de volgende adviezen te geven:

  • U hoeft zich nergens voor te schamen, u bent de enige niet: één op de vijf mannen lijdt aan PE.
  • Negeer het probleem niet, maar onderneem actie: PE kan worden behandeld en u en uw partner verdienen een beter seksleven.
  • Laat u niet door gêne weerhouden van een gesprek met uw dokter: PE is een medische aandoening die moet worden verholpen als u (of uw partner) daaronder lijdt. Er zijn behandelingen waarmee u zowel uw kwaliteit van leven als uw seksuele relatie sterk kunt verbeteren.