Clitoraal en vaginaal orgasme

Als het vaginaal orgasme niet bestond (zoals sommigen beweren), zou PE geen probleem zijn. Maar het bestaat wel. En hoewel de man maar één mechanisme voor genot heeft, heeft de vrouw er ten minste twee: de vagina en de clitoris. Vrouwen kunnen, zo blijkt uit hun eigen ervaringen én een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken, een orgasme krijgen als gevolg van prikkeling van de clitoris, de vagina of beide. Volgens sommigen is er nog een derde type orgasme, dat wordt veroorzaakt door de baarmoederhals te stimuleren, maar dat komt slechts voor bij een klein percentage vrouwen.

Wat zijn nu de verschillen tussen deze twee soorten orgasmes? Het clitorale orgasme komt het meest voor; alle vrouwen kunnen dit krijgen. De clitoris ligt bloot, kan gemakkelijk en snel worden geprikkeld, en tijdens het orgasme wordt het lichaam door een gevoel van warmte en elektrische energie doordrongen. Bij sommige vrouwen is de clitoris gevoeliger dan bij andere, waardoor prikkeling hiervan als onprettig wordt ervaren en ongemak in plaats van genot veroorzaakt. Een vaginaal orgasme komt daarentegen veel minder vaak voor (20-30%) en houdt verband met de penetratie tijdens de gemeenschap. Als er druk en wrijving worden uitgeoefend op een gedeelte van de voorste vaginawand (dat ook met de controversiële naam G-plek wordt aangeduid), veroorzaakt dat een intenser orgasme, dat wordt gekenmerkt door een diep pulserend gevoel.

Het vaginale orgasme wordt veroorzaakt door zijn eigen erogene zone, niet slechts door een verlenging van de clitoris in de vagina. Klinische observaties onderschrijven het onderscheid tussen de herkomst van vaginale respectievelijk clitorale orgasmes. Uit MRI-scans gemaakt tijdens masturbatie is gebleken dat er verschillende sensorische gebieden in de hersenen van de vrouw worden geactiveerd, al naar gelang zij een clitoraal, vaginaal of cervicaal orgasme beleeft.

Bronvermelding
  1. Bolin A, Whelehan P. Human Sexuality: Biological, Psychological, and Cultural Perspectives. Taylor & Francis 2009.
  2. Mah K, Binik YM. J Sex Res. 2002;39(2):104-13.
  3. Flaherty JA, Davis JM, Janicak PG (Psychiatry: Diagnosis & therapy. A Lange clinical manual. Appleton & Lange (origineel: Northwestern University) 1993.
  4. Jannini EA, Rubio-Casillas A, Whipple B, Buisson O, Komisaruk BR, Brody S. J Sex Med. 2012 apr.;9(4):956-65.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.